Jazzèbre en Català

STRASS és una associació creada el 1985. És productora del Festival Jazzèbre i d’altres esdeveniments culturals. D’ençà de més de 30 anys, STRASS va optar per un projecte estructurant per al territori rossellonès i regional, que inclou un festival de fama internacional, una temporada de concerts i accions culturals.

A través del Festival Jazzèbre, STRASS actua principalment per a la promoció del jazz i de les músiques del món amb una atenció particular per a la creació contemporània francesa i europea. Així, el festival va acollir al llarg d’aquests més de 30 anys les músiques i els músics històrics del jazz mundial més destacats. El festival també s’ha dedicat a destacar la jove escena i a la recerca de nous talents.

L’associació també programa una temporada de concerts al departament, en proposar del gener al maig cites regulars que combinen cinema, teatre i altres formes artístiques.

En el mateix temps, l’associació desenvolupa trobades amb públics diversos. Mitjançant projectes culturals i ciutadans, l’associació vol permetre a aquests públics de descobrir nous universos musicals, adquirir savoir-faire artístics i construir-se una mirada crítica sobre les propostes culturals que els envolten.

Les pròximes cites de la temporada 2020

Una temporada itinerant del Gener al Maig a través del departament, amb concerts, espectacles, projeccions…

D’ençà d’uns quants anys, l’associació teixeix un vincle particular amb un/a artista per un any en convidant-la/lo com a mínim tres vegades amb tres projectes musicals diferents, màster classes o trobades.

Després de la contrabaix Hélène Labarrière el 2019, serà altra vegada una música que ens acompanyarà pel 2020: la flautista (flauta travessera i nay) i vocalista franco-siriana Naïssam Jalal, recentment guardonada a les Victoires del Jazz.

Tot i la seva edat jove, Naïssam va viatjar molt musicalment, estudiant, tocant, gravant a París, Damàs, El Caire o Beirut… Una sensibilitat extrema, una sinceritat commovedora, la resistència arrelada al seu ésser.

El Festival Jazzèbre

Jazzèbre sol acollir els músics francesos més destacats i molts grans noms de la història del jazz mundial:

Roberto FONSECA, Michel PORTAL, Youn Sun NAH, Gregory PORTER, Vincent PEIRANI, Brad MEHLDAU, Tigran HAMASYAN, Cesaria EVORA, Ben HARPER, Archie SHEPP, Tété MONTOLIOU, Randy WESTON, Louis SCLAVIS, André MINVIELLE, Yuri BUENAVENTURA, Renaud GARCIA FONS, Michel PETRUCCIANI, Ray BARRETTO, Bernard LUBAT, Rabil ABOU KHALID, Steve COLEMAN, Goran BREGOVIC, Ahmad JAMAL, Emile PARISIEN, Egbergto GISMONTI, Lisa SIMONE, MELINGO, Thomas de POURQUERY, Théo CECCALDI, Philippe TORRETON, Erik TRUFFAZ…

Jazzèbre, també és l’esperit nòmade, amistós, curiós de trobades sorprenents. Així, fa més de 31 anys que el Festival investeix les sales de Perpinyà com també les dels Pirineus Orientals amb un mateix encert i felicitat, els de proposar dreceres poètiques, col·laboracions amb llocs grandiosos o cites insòlites, com per exemple, les excursions i pícnics musicals que s’organitzen cada diumenge i que constitueixen una de les identitats fortes del festival.

Les Accions culturals

maig/juny de 2020: Fàbrica de Cançons a l’escola Pasteur de Portvendres amb M. Jacques

maig/juny de 2020: Fàbrica de Jazz al col·legi de Sant Pau de Fenollet amb David Vilayleck

maig/juny de 2020: Projecte Home amb l’ACAL66 i el grup Musical Papanosh

La creació efímera de Blanc

El 2019 l’associació va realitzar un projecte a la presó de Perpinyà amb el grup de Montpeller «Blanc». Aquest projecte tenia com a objectiu de crear i produir un repertori musical qualitatiu en implicar els detinguts i en portar-los a participar a una activitat seguida amb un resultat exigent. Durant sis dies sencers de workshop i quatre dies de residència, els músics i un grup de set persones en detenció van desenvolupar un repertori musical i escènic amb l’objectiu d’efectuar dues representacions: una en el si de la presó i l’altra a l’escenari durant el festival Jazzèbre. Escalonades sobre tres mesos, aquestes sessions també van servir per treballar amb els detinguts els temes de la implicació i de l’assiduïtat a una pràctica. Un primer concert va tenir lloc després de la residència a dintre de la presó per tal de presentar el resultat del projecte davant de les altres persones en detenció, la premsa i el personal de la presó. Com que cap dels participants no va poder obtenir un permís de sortida pel concert fora dels murs, el grup Blanc va haver de remodelar totalment l’espectacle coconstruït i proposar una interpretació del treball artístic dels detinguts.